RETALLABLES
Index - Espai Virtual
Materials didàctics RETALLABLES DE LA CATALUNYA CENTRAL

Setge i resistència de Cardona 1711/14 làmina1, làmina2, làmina3, làmina4, full1, full2.

Ara fa 300 anys, al 1714, Cardona va resistir les tropes borbòniques fins una setmana desprès de l'ocupació de Barcelona. La fortalesa va ser inexpugnable als setges a que va ser sotmesa. Aquest retallable vol ser un homenatge a tots aquells que van defensar Catalunya fins el darrer moment.

Retallable de la casa de la Culla Dossier, la Culla 1, la Culla 2, La Culla 3

La casa de la Culla situada en un punt avançat de la ciutat, a tocar del cami ral és una construcció documentada ja en el segle XIII, una casa fortalesa amb torre de guaita i mur de protecció. El 1982 fou adquirida per l'Ajuntament i adaptada com a Casa de la Natura al 1986, actualment és la seu del Camp d'Aprenentatge del Bages. El retallable es va dissenyar a l'any 1983.

Retallable la Seu de Manresa Dossier, La Seu 1, La Seu 2, La Seu 3, La Seu 4, Transp 5

La Seu és l'edifici gòtic del segle XIV més emblemàtic de Manresa. L'any 1984 vaig dissenyar el retallable amb la vista de la nau central. L'any 2004 es va fer una segona edició revisada a càrrec de Publicitat i Comunicació del Bages. Ara es pot aconseguir a l'Oficina de Turisme de Manresa.

Retallable de la Casa Lluvià Dossier, Lluvià 1, Lluvià 2, Lluvià 3, Transparència 4

La Casa Lluvià és un edifici modernista projectat per l'arquitecte Ignasi Oms i Ponsa el 1908. A l'any 1960 va deixar de ser habitatge i fou centre de primària fins l'any 1974. La reacció popular va fer moure a l'Ajuntament i amb la compra evitava l'enderrocament. El 1989 el va cedir al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. El retallable es va presentar un cop restaurat l'edifici a l'any 1990.

Retallable de la Santa Cova Dossier, Cova 1, Cova 2, Cova 3, Transparència 4

L'església de la Santa Cova de Manresa d'estil renaixentista barroc és va construïr a partir del 1660 en l'indret on va viure Sant Ignasi els anys 1522 i 1523. La nova casa d'Exercicis es va edificar substituint la del 1678 a l'any 1896 en un estil neoclàssic. El retallable és fet a l'any 1991.

Retallable Panoràmica Manresa Dossier, Panoràmica 1, Panoràmica 2, Panoràmica 3

La vista de la ciutat de Manresa que més clarament la distingeix és la panoràmica que des de Santa Clara s'obre a la vall del riu Cardener, amb la Seu alçant-se sobre el Puigcardener, la Cova i la Casa d'Exercicis, el Pont Vell... El retallable es va publicar al Regió 7 l'any 1997.

Retallable Mas Escorial "El Man-so" Manso 1, Manso 2, Manso 3, dossier

Edifici de Vic, bressol de la congregació de les GG. Carmelites de la Caritat Vedruna.

Retallable del campanar de Navarcles Campanar

Amb motiu dels 300 anys de la construcció del campanar de Navarcles es va editar l'any 1997 aquest retallable que pot utilitzar-se com a posa llapis.

 

ALTRES MATERIALS DIDÀCTICS

Retallable "Horreo" Dossier, Horreo 1, Horreo 2

En base al treball d'un Crèdit de Sintesi de segon d'ESO per terres del Nord d'Espanya es va elaborar el retallable d'un "horreo", un graner característic de les zones rurals afectades per frequents pluges.

Retallable TAJ MAHAL Dossier, Taj Mahal 1, Taj Mahal 2

Un treball emmarcat amb el Crèdit de Sintesi per alumnes de primer d'ESO centrat en la descoberta del país de l'India. És un retallable en forma de diorama del Taj Mahal el mundialment conegut mausoleu d'Agra.

Joc Volta Ciclista al Bages Dossier, Taula de joc, Mapa del Bages

Es tracta d'un joc de taula que permet coneixer i treballar temes referents a la comarca del Bages. Es pot realitzar com a un joc connector que permet identificar els pobles de la comarca. Es va editar l'any 1987